Optrekkend vocht, slecht voor uw gezondheid en uw huis

Als vochtweringsexpert wordt ons regelmatig om advies gevraagd bij optrekkend vocht problemen. Vaak weten mensen niet dat het optrekkend vocht betreft. Ze zien verf bladderen, behang loslaten of gewoon de vieze schimmelplekken en vragen zich af waar dat vocht eigenlijk vandaan komt. Dat dit vocht door de muur daadwerkelijk uit de grond omhoog wordt ‘gezogen’, verbaast ze. Daarom ga ik graag wat uitgebreider in op wat optrekkend vocht eigenlijk is. Maar ook hoe serieus de schade kan zijn. Niet alleen voor uw woning of bedrijfspand maar ook voor het interne leefklimaat en uw gezondheid. En uiteraard vertel ik hoe we uw optrekkend vocht probleem oplossen.

Wat is de oorzaak van optrekkend vocht?

Veel mensen kunnen zich niet voorstellen dat vocht erg ver omhoog kan trekken in muren. Maar dan vergissen ze zich. Heeft u zich wel eens afgevraagd hoe bij bomen het water uit de grond via de wortels zelfs de bovenste bladeren in de boom bereikt? Dat gebeurt door een mechanisme dat capillaire werking wordt genoemd. Ik zal u niet vermoeien met de details, maar het komt erop neer dat in materiaal met smalle kanaaltjes en poriën er een sterke aanzuigende kracht aan het werk is. Zo sterk dat water zo maar 20 meter hoog een boom in wordt gezogen.

Ook baksteen en metselspecie – en veel andere bouwmaterialen – zijn poreus en bevatten poriën. En dus werkt dit vocht opzuigende systeem net zo goed in stenen muren. Terwijl een boom in de tuin het water vanuit de wortels naar de top vervoert, kunnen de muren van uw huis op dezelfde manier vocht uit de kelder naar de bovenverdieping transporteren. Optrekkend vocht heeft u voornamelijk als de muur ergens structureel nat is. Dat kan bijvoorbeeld bij een lekkende waterleiding of bij een kelderruimte of fundamenten die permanent in het grondwater staan.

De schade van optrekkend vocht voor uw woning of bedrijfspand

De cosmetische schade – afbladderende verf, loslatend behang, scheuren in het stucwerk – is ronduit lelijk. Ernstiger wordt het als u bijvoorbeeld hout in de constructie van uw woning heeft en dat hout wordt aangetast. Bijvoorbeeld omdat vloerbalken constant vochtig zijn, wat uiteindelijk kan leiden tot een compleet verrotte houtconstructie. Tegen die tijd is het probleem niet meer beperkt tot het drogen van de muur en opnieuw stuken. Dan is het renovatiewerk geworden en dat wilt u voorkomen.

Gezondheidsproblemen door optrekkend vocht

Minstens zo ernstig is de aantasting van het leefklimaat in de vochtige ruimte. Want uiteraard neemt de luchtvochtigheid toe. De vochtige ruimte biedt een voedingsbodem voor schimmels, zwammen en algen en ook ongedierte is dol op vocht. De bekende zilvervisjes uiteraard, maar uiteindelijk ook muizen en ratten. En op wat langere termijn is een vochtige ruimte natuurlijk ook verre van gezond voor de luchtwegen en stimuleert het allergieën en reumatische aandoeningen. Men kan natuurlijk de verwarming aanzetten om het vocht ‘weg te stoken’ maar echt prettig is dat niet en al helemaal niet voor uw energierekening.

Behandeling tegen optrekkend vocht

Daarom is het goed om zo snel mogelijk iets te doen tegen optrekkend vocht. Vochtwering Waterproof gebruikt bijvoorbeeld een methode met kunstharsinjecties die een waterdicht scherm in uw muren vormen en daarmee een hindernis voor het optrekkende vocht. Boven het niveau waarop dit onzichtbare vochtscherm in uw muren wordt aangebracht, heeft u geen last meer van optrekkend vocht. De leefruimtes van uw woning of bedrijfspand zijn vanaf dat moment weer heerlijk droog en leefbaar.

wat kun je doen aan optrekkend vocht?